Reginahof 3
5282 GC Boxtel
0411-611450
info@prinses-amaliaschool.nl
Route
 
Groep 1 / 2    De kikkers 
 
Welkom op de groepspagina van groep 1/2 de kikkers
Regelmatig vindt u op deze pagina nieuws over activiteiten van onze groep.
 

De leerkrachten:
 
          maandag / dinsdag / woensdag                           juf Marieke               
   donderdag en vrijdag             juf Amy
 

Klik hier voor Nieuws uit de klas
Klik hier voor de Piramide thema's
Klik hier voor leuke websites
 
Nieuws uit de klas

Slakken op bezoek
Dinsdag 21 februari kregen wij hele grote slakken op bezoek. Wij kregen te horen hoe ze leven, waar ze vandaan komen en hoe ze eitjes leggen.
Daarna mochten wij ook de slakken vasthouden. De kleuters die het durfden staan individueel op de foto. 
Klik hieronder op de groepsfoto om dat te zien.


Herfstfeest
Woensdag 15 november was het herfstfeest bij ons op school en bij Kindertuin. We mochten allemaal 's middags naar school komen en in elk lokaal, ook bij Kindertuin, was iets leuks te doen rond het thema herfst. Je mocht helemaal zelf kiezen waar je heen wilde en wat je wou doen. Het leuke was, dat ook de kleine broertjes en zusjes, neefjes of nichtjes nu lekker mee konden doen. Echt iedereen was welkom! Het was gezellig druk en er was een hoop te beleven. Of je nu wilde knutselen, uilenballen uitpluizen of jezelf laten schminken; het mocht allemaal en het was een geslaagde middag!Winnaars van de tekenwedstrijd voor de Kinderboekenweek:

1e prijs voor Yaser met een gouden penseel
2e prijs voor Zeynep met een zilveren penseel
3e voor Marie, Rowan en Tarek met een mooie oorkonde


Kleurige spookjes
De juf heeft ons een leuk prentenboek voorgelezen: 'Joke wil spoken'. In dit boek gaat een geest op zoek naar een mooie doek om lekker mee te gaan spoken. Het valt alleen niet mee om een leuke doek te vinden; al die witte lakens zijn zo saai! Daarom zijn wij na het lezen van het boek aan het werk gegaan om mooie kleurige spoken te maken met potlood, stift en lapjes stof. Het enige nadeel: zo'n spookje ziet er wel heel gezellig uit in plaats van griezelig!

   


       Bezoek aan de bibliotheek
Op donderdag 12 oktober hebben we met de klas een bezoek gebracht aan de bibliotheek.
Daar aangekomen moesten we een spoor van enge monsters volgen en dat bracht ons bij een spannende voeldoos. Alle kinderen zijn heel dapper geweest en hebben allemaal gevoeld. De spullen die in de doos zaten hadden te maken met het boek dat de juffrouw van de bibliotheek aan ons ging voorlezen. Ze heeft het boek: 'Pas op, dit is een boek vol monsters', aan ons voorgelezen. Na afloop hebben alle kinderen een 'dapperheid diploma' gekregen. Hartstikke stoer!
Hebben jullie al een pasje van de bibliotheek?

Voor meer foto's klik op de foto hieronder.Opening Kinderboekenweek 2017
Woensdag 4 oktober was het griezelen geblazen op het schoolplein. Er waren allerlei kinderen naar school gekomen die we niet herkenden en ze zagen er gruwelijk eng uit! Ook de juffen en meesters waren veranderd in griezels.... Na een tijdje ging er muziek aan en begon groep 7-8 met een superstoere en spannende dans! Dat heet een flashmob, we vonden het heel knap! Het thema van de Kinderboekenweek is dit jaar dan ook Gruwelijk eng!

Hieronder kun je ons bekijken.

 

Er is ook een hele leuke verhalenvertelster naar onze school gekomen die ons een spannend verhaal vertelde, ze kon het zo goed dat we er allemaal stil van waren! Kijk maar eens...

 

 

Halve cirkel op het schoolplein (22-9-2017)
Sinds vandaag is er iets veranderd op het schoolplein.
Voor het raam waar de Kikkers altijd opgehaald worden is een halve cirkel gemaakt van stippen.
De bedoeling is dat de kinderen na schooltijd in de halve cirkel gaan staan met de juf, de ouders komen naar de halve cirkel toe om de kinderen op te halen. Op deze manier zien wij of de kinderen veilig opgehaald worden en kunnen wij ouders eventueel nog iets vertellen of vragen.Informatieavond (4-09-2017)

Afgelopen maandagavond mochten alle kinderen naar school komen samen met hun ouders, familie of bekenden om  zelf hun nieuwe klas te laten zien. Het was leuk om te zien hoeveel belangstelling er was en hoe trots de kinderen waren om te laten zien wat ze op school allemaal doen en maken. Ook was het een mooie gelegenheid voor ouders en leerkrachten om even een praatje met elkaar te maken en kon iedereen weer met de nodige informatie naar huis. Wij vonden het een gezellige en geslaagde avond!

 
 
Piramide thema's
 

Thema Eten en Drinken (04-06-2018)

Heb je hem al zien staan op ons kleuter-werkplein?
We hebben weer een winkeltje waar we lekker kunnen spelen.
De komende 3 weken praten we over eten en drinken, spelen we restaurantje, winkeltje enz.
In de klas zijn we ook benieuwd naar hoe iets smaakt, even proeven hoor...
Thema Verkeer (14-05-2018)

Zodra je de deur uitstapt ben je verkeersdeelnemer,
ons nieuwe thema spreekt de kinderen enorm aan.
Ook Jip en Janne hebben het erover, kijk maar;
Thema Lente (02-04-2018)

Jip en Janne praten samen over het nieuwe thema; Lente!
(Klik op het plaatje om het filmpje te bekijken.)


Thema Kunst (05-03-2018)

Samen muziek maken is een kunst!
Jip en Janne hebben er een filmpje over gemaakt, kijk maar:
Thema Kleding ( 05-02-2018 )

Kleding hebben we nodig, maar soms is het gewoon leuk om je te verkleden.
Dan ben je ineens iemand anders..Thema Ziek & Gezond
( 15-01-2018 )

Hatsjoe!!! Oeps, verkouden?!
Wist je dat daar ook een liedje over gemaakt is? Luister maar:Thema 'Kerst'
(11-12-2017)

Luister je mee? Meester Stephan leest voor aan Jip en Janne:
Kerst-knutselochtend (20-12-2017)

Wij hebben samen met de kangoeroes een supergezellige ochtend gehad! Er stonden in allebei de kleuterklassen en op het werkplein tafels klaar met verschillende knutselwerkjes die met kerstmis te maken hadden. Er waren een heleboel hulpouders gekomen die ons kwamen helpen. Je mocht helemaal zelf kiezen welk werkje je wilde maken en of je er 1 of 2 of nog meer wilde maken. Je kon van alles kiezen: een kerstkrans maken, kerstengeltjes maken, een potje versieren om een kerstkaarsje in te doen, een placemat beschilderen voor het kerstdiner. Sommige kinderen deden gewoon alles! Toen we klaar waren, gingen we nog gezellig een kerstfilm kijken in de speelzaal. Het was een reuze gezellige ochtend, en we willen de hulpouders hartelijk bedanken!

Klik op de foto hieronder om het foto album te bekijkenBezoek kerststal (19-12-2017)

We hebben op school het kerstverhaal gehoord en gingen op dinsdag samen met de kangoeroes naar de kerk om de kerststal te bekijken. Wast zag dat er prachtig uit! Het kindje Jezus lag nog niet in de kribbe omdat hij natuurlijk met kerstmis pas is geboren. We hebben samen kerstliedjes gezongen bij de kerststal en mochten daarna ook nog even in de kerk rondkijken. Juf Marjolein was helaas ziek dus we waren blij dat de moeder van Stella met ons mee is gelopen naar de kerk want dat is best een flinke wandeling!

 

 

Kerstboom versieren

Het was weer een gezellige tijd op school tijdens thema kerst. We hebben zelf onze kerstboom versierd en ook geleerd dat het handig is om eerst de lampjes en slingers erin te hangen en daarna de ballen erin en in de top natuurlijk de prachtige ster!

 

Thema "Sinterklaas" (20-11-2017)

Hoor Jip en Janne eens zingen!
“Sinterklaas Kapoentje, gooi wat in mijn schoentje, gooi wat in mijn laarsje, dank u Sinterklaasje!”
Klik op de foto voor het filmpje:
Sint op school! (5 december)
We hebben er heel lang naar toe geleefd en vandaag was het eindelijk zover; Sinterklaas kwam op school! We hebben hem buiten opgewacht met gezellige Sinterklaasmuziek. Er waren wel 4 pieten bij. Sint kwam eerst bij ons in de klas op bezoek. Hij had zijn grote boek bij zich en ook het kleine Sinterklaasboek waar wij zelf in gekleurd hadden. Hij vond ons erg knappe kinderen en hij wist best veel over ons. We hebben later op de ochtend nog een optreden gedaan voor de Sint in de speelzaal. We hadden er goed voor geoefend en vonden het best wel spannend. Maar dat was helemaal niet nodig want het ging supergoed! De andere groepen hadden ook hele leuke dansjes voor de Sint. Toen we weer in de klas waren, kwam zwarte Piet 2 zakken met cadeaus brengen! Er was een zak voor de jongens en een zak voor de meisjes. We kregen allemaal een spelletje; toren van Pisa en de meisjes een prachtige armband en de jongens een stoer piratenmasker; we hebben heel hard 'Dankjewel Sinterklaas!!' geroepen. In de middag hebben we gezellig een film gekeken in de speelzaal met lekkere pepernoten erbij, ook nog even gewerkt en buiten gespeeld. We zijn allemaal erg moe nu maar hebben er echt van genoten! Om het foto album van deze leuke dag te bekijken moet je even op de foto hieronder klikken en inloggen.


Aan het werk voor 5 december
We hebben het superdruk met het thema Sinterklaas! We bouwen kunstwerken met suikerklontjes, spelen sint en piet in de huishoek, we rijmen bijna net zo goed als de rijmpiet en op de bouwmat sorteren we alle pakje op kleur, grootte en vorm. Hieronder zie je een aantal foto's van onze bezigheden.

 

Juf Amy leest een brief voor van Sinterklaas: hij heeft onze schoentjes gevuld en ons een Sinterklaasboek voor in de huishoek gegeven. Zijn boek was namelijk in het water gevallen en hij heeft onze hulp nodig om weer alles over ons te weten te komen! Daarnaast zie je Marie hard aan het werk om een mooie stoomboot te plakken.

   

Met hulp van juf Marjolein hebben wij allemaal geoefend om in te pakken, hiervoor gebruikten we onze eigen tekeningen als inpakpapier. Daarnaast zie je onze kringactiviteit; we hebben allerlei spullen bij elkaar gezocht die op elkaar rijmen. Met deze opdrachten konden we stempels verdienen voor onze stempelkaarten van het Pietenparcours.

 

Je ziet dat wij in de klas zelf ook voor Piet spelen en cadeautjes uitdelen. Ook zie je dat Tarek al goed kan rijmen: paard rijmt op baard!

 

Wij kunnen al heel goed sorteren!! Eliano van klein naar groot en Patrick en Janice hebben alles op kleur gesorteerd, zelfs de kleuren van de hoepels kloppen!

 

Alle kinderen hebben prachtige bouwwerken en 'tekeningen' gemaakt met suikerklontjes. Mmmmm.....dat was heerlijk om te doen!

Pietengym (27-11 en 30-11-2017)
Wij hebben op maandag en donderdag allerlei leuke pietenspelletjes gedaan in de speelzaal samen met de kinderen van Kindertuin. We hadden allemaal een stempelkaart voor het Pietenparcours. Sinterklaas kwam dit jaar aan in Dokkum en Dokkum is bekend van de Elfstedentocht. Bij de Elfstedentocht moet je 11 stempels verzamelen en dat moesten wij ook in het Pietenparcours. Voor elk spelletje kon je een stempel verdienen.  Dat is ons allemaal goed gelukt en we hebben dan ook allemaal onze stempelkaart vol gekregen! Klik op de foto hieronder om het album te bekijken.Bezoek aan kasteel Stapelen (22-11-2017)
Wat hebben wij een geweldige ochtend gehad op Kasteel Stapelen; het kasteel van Sinterklaas! De Pieten stonden al te zwaaien toen we aan kwamen rijden en we werden hartelijk welkom geheten toen we bij de poort kwamen. We mochten er van alles doen wat de Pieten daar ook altijd doen: oefenen met pakjes door de schoorsteen gooien, op het dak lopen, zaklopen, muziek maken en pepernoten bakken! We hebben de poetspiet gezien, die eigenlijk liever liedjes zingt dan dat ze poetst. Bij het pepernoten bakken, lieten de bakpieten per ongeluk een lading pepernoten verbranden en dat geheimpje mochten we niet aan Sinterklaas vertellen! We hebben ook in de pakjeskamer gekeken waar alle cadeautjes staan. Ook mochten we in alle kamers van het kasteel kijken, dat was echt prachtig! De Pieten en de Sint slapen ook met knuffels, net als wij! En wist je dat Sinterklaas voor elke dag een andere ring heeft? We zijn ook bij Sinterklaas in de werkkamer geweest en hij heeft ons in zijn grote boek laten zien hoe ze de pakjes in Boxtel rondbrengen. Op het laatst mochten we ook nog met de Sint en alle Pieten op de foto. En we kregen allemaal een mandarijn en een zakje pepernoten mee naar school! We willen de moeder van Najeeb, Stella, Zeynep en Len bedanken voor het rijden en begeleiden. Er waren zelfs meer ouders dan dat er nodig waren die aangeboden hadden om te rijden, wie weet gaan die met het volgende uitstapje wel mee!
Klik op de foto hieronder voor het foto album van Kasteel Stapelen. (gebruik om in te loggen de gebruikersnaam en het wachtwoord dat je gekregen hebt aan het begin van het schooljaar, ben je het kwijt? vraag het dan even aan de juf want het is de moeite van het bekijken waard!)


 
Thema "Herfst" (30-10-2017)
Zoals jullie buiten kunnen zien is de herfst in volle gang.
Alle Kangoeroes en Kikkers gaan tijdens dit thema een herfstwandeling maken in het bos.
Ook Jip en Janne hebben herfstspullen gevonden in het bos. Klik op de foto voor het filmpje.Thema herfst was een superleuk thema waarin we van alles gedaan hebben! Op het werkplein stond een gezellige herfsthut waar we met 2 kinderen tegelijk in mochten. Hier mochten we allerlei woorden over de herfst nastempelen en je kon er ook gezellig kleuren.We hebben in de klas veel gepraat over kastanjes, eikels, mos, takken, noten en allerlei andere dingen die je in de herfst in het bos kunt vinden. We hebben er ook even goed aan geroken en ontdekten dat het dan echt een beetje naar het bos ruikt! ook deden we een spelletje waarbij je mocht voelen en raden wat de juf in de voelbak gelegd had, dat was erg leuk!

Ook met klei kun je heel goed allerlei herfstvruchten namaken. Fasiha heeft een paar mandjes gevuld met kastanjes en eikels en Ola heeft een echt egeltje gemaakt met scherpe stekeltjes!

 

Ook al hadden we thema herfst, soms leek het wel winter als we buiten gingen spelen! Maar dat vonden wij helemaal niet erg; het was juist heel leuk om overal ijs te verzamelen! De klimwand van de glijbaan leek nu zelf wel op een glijbaan!

   

   

Woensdag 1 november hebben we beide kleuterklassen een leuke herfstwandeling gehad in Sparrenrijk. We zagen dat de bladeren in de bomen verkleuren en op de grond vallen. Er groeien paddenstoelen. We vonden eikels, kastanjes, dennenappels voor onze herfsttafel. En we hebben lekker gespeeld in het speeltuintje in het bos.
Voor foto's klik op de groepsfoto.
Thema 'Wonen" (25-09-2017)

Iedereen woont in een huis, maar er zijn heel veel huizen waarin je kunt wonen.
Jip en Janne zijn heel benieuwd waar Meester Stephan woont, woont hij op school?
Klik op de foto om het filmpje te bekijken.
Wij hebben tijdens het thema wonen van alles geleerd over huizen, huizen bouwen, verhuizen, huizen inrichten. We hebben er een hoop van opgestoken! We hebben geleerd dat je bij het bouwen van een huis het beste de metseltechniek kunt gebruiken zodat de stenen niet zo snel omvallen. We hebben dan ook geleerd om hele stevige hutten te bouwen met de blokken, daar kun je gerust lekker even in gaan zitten!We hebben ook heel veel in de huishoek gespeeld. We waren nieuwe bewoners en speelden dat we net verhuisd waren. Nou dan is er een hoop te doen! Gordijnen ophangen, vloerbedekking kiezen, alles uitpakken en af en toe nog wat klusjes die gedaan moeten worden. Ook kwam er wel eens gezellig een buurman of buurvrouw kennis maken of kregen we bezoek van familieleden die het huis kwamen bewonderen.

Kijk maar eens naar de foto's van ons nieuwe huis:

   

Wat we ook hebben geleerd, is dat het soms handig is om bij een huis een plattegrond te maken. Als er dan verhuizers komen dan kunnen ze op de plattegrond precies zien waar alles moet staan. Wij hebben ook even een spelletje gedaan om te oefenen met het lezen van de plattegrond. Hier zie je dat Stella precies op de plek gaat liggen als het poppetje op de plattegrond, knap he!We willen ook graag even een paar van onze werkjes laten zien, groep 1 heeft huisjes gevouwen en groep 2 heeft zelf gemetseld met bakstenen van papier, dat was echt moeilijk!

 

 

Thema 'Mensen' (11-09-2017)

De klassenpoppen Jip (van de Kangoeroes) en Janne (van de Kikkers) praten over familie.
Wat is dat eigenlijk, familie? Dat zal dit thema ook in de klas besproken worden,
wie ben jij, hoe zie je eruit? Lijk jij op jouw familie?
Klik op de foto om het filmpje te zien van Jip en Janne.Wij hebben de afgelopen weken van alles gedaan en geleerd wat met mensen te maken heeft. We hebben gepraat over ons gezin en onze familie. Veel kinderen hadden ook een foto van hun eigen gezin meegebracht, zo kregen we een hele mooie fotowand! We zagen dat elk gezin anders was, het ene was klein, het andere was groot. Sommige kinderen hadden ook broertjes of zusjes en soms zelfs allebei! 
Groep 2 heeft een werkje gemaakt waarbij ze hun eigen gezin moesten maken. Als je dan veel broertjes en zusjes had, dan was dat best veel werk! Ook met de klei waren we druk in de weer om onze gezinnen te maken, kijk maar naar de foto hieronder!
En in de laatste weken van de zomer hebben een hoop gezinnetjes nog genoten van een heerlijke picknick in onze klas!
Ook hebben we gepraat over het eigen lichaam en alle lichaamsdelen die daar aan zitten. We weten nu wat beter hoe alles heet, we kunnen het van top tot teen opnoemen! We hebben ook een spelletje geleerd: 'mix en koppel'. Iedereen kreeg een kaartje met daarop een lichaamshouding, we gingen rondlopen op muziek. Zodra de muziek stopte, moest je snel gaan zoeken welk kind hetzelfde kaartje als jij had en dan samen de houding uitbeelden. Dit was erg leuk om te doen en het ging al heel goed! 

   

We hebben in de laatste week van het thema ontdekt dat we niet allemaal even groot zijn. En een kind dat ouder is dan jij, kan toch een korter lichaam hebben. De juf heeft ons allemaal opgemeten en onze plaatjes op een meetstrook geplakt, zo kun je precies zien hoe groot we zijn en over een tijdje zijn we misschien wel gegroeid. We hebben daarna gekeken hoe we in een rij van klein naar groot konden gaan staan, dat zag er heel leuk uit. Jammer genoeg was Marie toen ziek maar we hebben er toch een leuke foto van gemaakt.


 
 
Thema 'Welkom'

De eerste 2 schoolweken zijn we in de klas vooral bezig met het oefenen van de vaste routines en afspraken in de klas. Op deze manier is het voor iedereen duidelijk hoe wij op een fijne manier met elkaar kunnen spelen en werken!

 

Leuke websites